tisdag 1 juli 2014

Rabarberpaj med glass

 
Vad: Rabarber är otroligt gott i paj! Söt paj, syrlig rabarber!
Varför: Denna enkla paj är jättegod och innehåller inga FODMAPs.
 
Ingredienser:
 
125 gram smör/margarin
1,5 dl socker
1 ägg
1,75 dl ljus glutenfri mjölmix
1/2 tsk bakpulver
ca 200 gram rabarber
 
Gör så här:
Skär rabarbern i skivor, ca en halv centimeter tjocka. Smält smöret/margarinet i en kastrull, när det är smält och bubblar fint drar du av kastrullen från plattan. Häll i sockret och rör om. Knäck ägget ner i kastrullen och rör om. Blanda mjölmixen med bakpulvret och rör ner i kastrullen. Häll smeten i en smord form bröad med lite vanlig glutenfri mix, ca 25 cm i diameter. Fördela rabarberskivorna jämnt över kakan, men lämna en kant längts ut så blir det lättare att skära. Grädda kakan i 200 grader i cirka 20 minuter. Den ska ha lite hårda kanter och vara lite kladdig i mitten när den är klar. Servera den ljummen med lite löst vispad grädde, vaniljsås eller glass.
 
 
 

4 kommentarer:

  1. Åh, rabarber är alltid gott :)
    Jag blir lite nyfiken, vad står FODMAPs för? Jag förstår av din blogg att det är någon slags diet men hur skiljer den sig från andra?

    SvaraRadera
  2. FODMAP (Fermentable Oligo-saccharides, Di-saccharides, Mono-saccharides And Polyols) är kolhydrater med korta sockerkedjor som inte tas upp så lätt av våra tarmar.

    SvaraRadera
  3. Forskare har kommit fram till att personer som lider av IBS kan undvika FODMAPs för att minska besvären med uppsvullen mage mm. Håller på att prova detta nu och det verkar fungera bra för mig. :)

    SvaraRadera
  4. Ah, jag förstår (eller lite i alla fall). Spännande att det äntligen finns en konkret diet för IBS-drabbade.

    SvaraRadera