lördag 14 juni 2014

Jordgubbsdessert med smul


Vad: En smarrig efterrätt att bjuda dina gäster på efter middagen.
Varför: Den här efterrätten är både väldigt god och fri från FODMAPs.
Dricka till: Kaffe eller grönt, svart eller vitt te. Obs: Max 25 cl kaffe och max 25 cl grönt eller svart te per dag är det rekommenderade intaget för att behålla en glad och vänlig mage.
Tips: Smulet går jättebra att göra dagen innan, eller flera dagar innan du ska bjuda på middag. Det kan ju vara bra om du vill spara tid och förbereda lite!

Ingredienser:
500 g färska jordgubbar
2 + 1 msk strösocker
2 msk pressad citron
2 dl  laktosfri vispgrädde
1 burk laktosfri kvarg
 2 tsk vaniljsocker
Ingredienser Smul:
2 1/2 dl Fin mix (Semper) eller annan glutenfri mjölmix
100 g laktosfritt smör
50 g mandelspån
1 dl strösocker
1 krm salt
Gör såhär:
Knaprigt smul: Sätt ugnen på 180°. Blanda mjöl, smör, mandelspån, socker och salt med fingertopparna eller i matberedare. Fördela smulorna på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter tills smulorna börjar få färg. Rör om någon gång under tiden. Passa så att de inte bränns. Låt dem kallna.
Ansa och skiva jordgubbarna och blanda dem med 2 msk socker och pressad citron. Vispa grädden och blanda med kvarg, vanilj och 1 msk socker. Fördela drygt hälften av jordgubbarna i glas. Sedan drygt hälften av kvarggrädden ovanpå och sedan resten av jordgubbarna och kvarggrädden. Toppa med de knapriga smulorna och servera genast.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar