tisdag 17 juni 2014

Spaghetti Bolognese


 
Vad: Det sägs att spaghetti med köttfärssås är svenskarnas vanligaste lunchlåda.
Varför: Du vill förstås inte sticka ut från mängden utan vill visa att du kan äta spaghetti som alla andra fastän du går på FODMAPS-diet.
Äta till: Lite sallad, kanske några salladsblad och lite gurka, tomat och paprika, så att du får i dig dina dagliga vitaminer.
 
Ingredienser:
Glutenfri pasta, köttfärs, salt och peppar och...
 
... ja, sedan är ju resten en smaksak! Spaghetti med köttfärssås görs av så många människor på så många olika sätt och de flesta av dessa fungerar alldeles utmärkt. Du kanske brukar ha i :
-Riven morot? Det går bra! Fortsätt med det!
-En slurk grädde? Det går också bra, bara den är laktosfri!
-En slurk rödvin? Det går finfint. Max 15 cl per tillfälle är rekommenderat intag.
-Oliver? Går toppen!
-Krossade tomater? Javisst!
-Ketchup? Jajamän!
-Oregano och basilika? Jadå!
 
Det du egentligen ska tänka på att INTE använda är lök och vitlök. Nu ska jag erkänna att jag faktiskt brukar ta lite vitlökspulver i min köttfärssås och det har fungerat bra för mig, men vitlök är egentligen ajabaja. Men.. blir köttfärssås verkligen gott utan lök och vitlök undrar du? Ja, det fungerar faktiskt finfint även utan det tycker jag, bara man kryddar den.

Gör såhär:
Stek köttfärsen i stekpanna. Mosa den med gaffel så den inte blir klumpig. Tillsätt krossade tomater och/eller tomatpuré och ketchup. Tillsätt riven morot om du vill ha i det. Krydda med sådant du gillar, se förslag ovan. Låt sedan såsen stå och puttra på svag värme i en halvtimme så att smakerna gifter sig. Det blir faktiskt väldigt mycket godare då!

Servera med glutenfri pasta och riv över någon god hårdost!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar